V Klatovech už evidují první přihlášky na květnové soutěže

30. března 2022 | Hlavní banner, Novinky, Tiskové informace

Vypuklo jaro a s ním zahájila i nová sezóna českého rallysportu. Pozvolna se začíná blížit také termín jubilejní 30. Historic Vltava Rallye, která se opět pojede společně s Rallye Šumava Klatovy, připravující se na svůj už 56. ročník. Obě soutěže letos proběhnou 5. – 8. května 2022, na nově upravených klubových stránkách www.pamk.cz už jsou pro ně k dispozici i tzv. zvláštní ustanovení.

Čas letí jako bláznivý, zpívá se v jedné známé písni a my to můžeme jen potvrdit. Už jen čtyřicet dní nás totiž dělí od vypuknutí tradičních klatovských soutěží, které budou opět součástí významných seriálů. Nejstarší stále existující česká soutěž, už 56. Rallye Šumava Klatovy je zařazena jako druhý díl Mistrovství ČR, jubilejní 30. Historic Vltava Rallye bude druhou zastávkou českého i evropského šampionátu historických vozů. Jejich podoba bude vycházet z té loňské, je ale snad jisté, že oproti minulému roku nastane významná změna – k tratím se vrátí diváci!  

Uzávěrka obou soutěží je za čtyři týdny, přesněji 25. dubna, na nově uspořádaných stránkách Pošumavského auto moto klubu v AČR www.pamk.cz už však jsou umístěna zvláštní ustanovení a též přímé odkazy na přihlášky a na seznamy již přihlášených posádek. Zejména mezi historickými vozy nastal o přihlašování okamžitý zájem, zapsána je už i dvojice několikanásobných mistrů republiky Jan Frei – Petr Šlegl, pro které je ´Vltava´ domácí soutěží. „Už jsou to čtyři roky, kdy jsme v Klatovech startovali naposledy, o to víc se těšíme,“ říká dvaatřicetiletý pilot a pokračuje: „Tehdy nás hned v úvodu zklamala převodovka, po opravě jsme ale nastoupili do druhé etapy a v ní jsme v rámci MČR HA obsadili třetí příčku, v mezinárodním měření nám patřila sedmá pozice i před mnoha silnějšími vozy. Na takový výsledek bychom rádi navázali i letos, kdy jsme po delší době opět dali do kupy naši osvědčenou Škodu 130LR.“

Se zvláštními ustanoveními byly pochopitelně zveřejněny i harmonogramy obou soutěží, z nich lze vyčíst jak jejich délku, tak do určité míry i podobu tratí. 30. Historic Vltava Rallye odstartuje z klatovského náměstí v pátek odpoledne a na posádky budou čekat postupně dvě shodné sekce po třech rychlostních zkouškách. Každou z nich bude otevírat tradiční Klatovský okruh (který bude mít kvůli výstavbě obchvatu města letos zřejmě svojí derniéru), dále se bude o vteřiny závodit na rychlostních zkouškách ´Strážovská´  a ´Orlovická´. Sobotní zápolení otevře opět Klatovský okruh (v odlišné podobě od páteční), po něm budou následovat průjezdy rychlostními zkouškami ´Mlázovská´, ´Keply´ a ´Velhartická´, na kterých se závodníci představí i po obědě. Celkově tak na historické vozy čeká třináct rychlostních testů o celkové délce 146 kilometrů. Soudobé vozy mají v pátek na programu pouze jedno kroužení u Čínova, naopak sobotní etapa de facto kopíruje trať určenou pro historické vozy. Účastníci 56. Rallye Šumava Klatovy si nicméně užijí závodění i v neděli, kdy mají v plánu dva průjezdy rychlostními zkouškami ´Koráb´ a ´Zdebořická´. Jejich trať tak bude mít dvanáct rychlostních zkoušek o celkové délce 160 kilometrů.